No ens enlluernem pel 18 F o és què no tenim memòria històrica?

La meva hemeroteca particular em diu que el 23 de juny de 1981, més 90.000 persones van omplir el camp del Barça sota el lema “Som una nació”. També em diu que el 14 de març de 1982, la Crida a la Solidaritat va aplegar 350.000 persones pels carrers de Barcelona (no teníem Contrastant) en contra de la Llei Orgànica d’Harmonització del Procés Autonòmic. Recordeu que els diputats del PSC van votar favorablement, l’esmentada llei. En aquesta manifestació van ser detingudes i empresonades, Carles Castellanos, Ramon Pelegrí, Eva Serra, Blanca Serra, Teresa Lecha i Mait Carrasco pel sol fet de portar una pancarta que posava INDEPENDENCIA. L’empresonament va generar una campanya “Jo també hi era” que omplia dia si, dia també les pàgines de La Bústia de l’Avui.

Remarco esdeveniments perquè a les eleccions a Corts Generals del mes de novembre d’aquell any, el PSC va guanyar al Principat, el PSUC es va quedar amb un diputat i Nacionalistes d’Esquerra es va quedar amb 30.000 vots, per sota dels 59.000 que havia assolit el BEAN l’any 1979.

[@more@]

La conjuntura no és la mateixa, d’acord, totalment d’acord, però els esdeveniments es van repetint i van passant els anys i no acabem de perfilar un procés d’alliberament nacional.

Imagineu-vos si la història es va repetint que en aquella època CiU va jugar la carta espanyola amb l’objectiu de catalanitzar Espanya i ara, ERC ha intentat vendre la idea de l’Espanya plural o l’Espanya dels pobles. Està clar que ni una ni l’altra ens porta pel camí pel dret a decidir.

És per això que no ens podem enlluernar de les manifestacions dels dos darrers caps de setmana. Hem de tenir clar que dels partits de l’arc parlamentari no podem esperar res, si el nostre objectiu és la Independència. Per tant, penso que s’ha d’actuar en clau de país i no de visions partidistes. Per a mi actuar en clau de país es en organitzar-nos per generar un bloc rupturista amb l’Estat. Un bloc ampli, el més ampli possible, on tothom tingui cabuda, si s’és independentista.

La diferència entre l’any 1981 i el 2006, és que en els darrers anys s’està duent a terme una clarificació molt important entre autonomistes espanyols i independentsites

Ara bé, perquè aquesta revolució tranquil·la , (de la que parla Vicent Partal) vagi endavant el que cal és autoorganitzar-nos com a força al si i fora del Parlament, i cercar la complicitats necessàries per a exercir el nostre dret d’autodeterminació, és a dir, el camí cap a la independència. Per això hem de fugir de futures mobilitzacions esporàdiques si no fem organització, ja que sinó caurem en el desencís i la frustració. I si això passa, d’aquí 20 anys, tornarem a fer una altra manifestació per dir que Som una nació. I tal dia farà un any.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a No ens enlluernem pel 18 F o és què no tenim memòria històrica?

 1. Sempre n’hi ha hagut d’interessats en deixar-nos esbravar puntualment, però pel contrari alhora han evitat que el foc d’encenalls es fes concret i persistíssim en l’acció…

 2. dan diu:

  Tens tota la rao. Un dels problemes d’aquest pais nostre es que amb un parell de simbols i una manifestacio ja ens donem per satisfets.
  I això, els partits politics ho saben prou be. Sempre tinc la sensacio que perden moltissim temps amb simbolismes que, a la practica, son ben poc utils.

 3. Marc diu:

  Per anar bé, la plataforma hauria de tenir continuitat (com sembla que tindrà) i així aquest moviment, no serà flor d´un dia.

  No serà fàcil pq l´Espanya profunda no ens ho posarà fàcil, però si tenim uns societat civil forta, podem tenir la llibertat més aprop que fa només una semana.

 4. bado diu:

  La via federalista ara ja esta morta. Sols ens queda el camí de la sobirania i sols podem arribar a partir de la societat civil, sense etiquetes de partits, tothom en el seu camp, a la feina , a les associacions, crear-ne les que facin falta .
  Cal crear una Unió Catalana per les Llibertats Civils i perseguir a les institucions que vulnerin les lleis.

Els comentaris estan tancats.