Refer el país i després exercir la plena sobirania

Si es fes una radiografia real del Principat ens portaríem alguna sorpresa. Sense anar més lluny, mirem de fer una observació molt amplia sobre els actes de commemoració de l’Onze de Setembre de fa un any. Quanta gent hi va participar en els actes institucionals de Barcelona? I en els diferents pobles del Principat? I en els actes no institucionals?

Si es pogués mesurar, estic completament segur, que només van participar, en conjunt, mig milió de persones. Potser, l’any 1977 no van arribar al milió a Barcelona, però arreu de Catalunya hi va participar més d’un ¼ de la població.

Són elements que ens haurien de fer reflexionar. No només estaríem parlant de desencís, sinó de moltes altres coses molt més serioses. Estaríem parlant de la descatalanització del país.

[@more@]

D’acord que partits com ERC ha fet un forat a l’àrea metropolitana, però no ha estat encara una penetració prou consolidada. Només cal fer una ullada els diumenges (el dia que es venen més diaris) als quioscos de Santa Coloma o Cornellà. Veurem que les piles dels diaris en català no baixen, en canvi si que ho fa El Periódico de Catalunya en castellà, i el que és mes greu com els diaris esportius de la capital del regnen s’exhaureixen.

Sempre n’hi ha petites excepcions, però les flors no fan estiu. Cal molta pedagogia, però interna. Cal baixar de la poltrona de diputats o conseller i veure el país que tenim. I sobretot escoltar els seus problemes.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.