S’ha pensat en el manteniment de les biblioteques?

No hi ha cap dubte, que la implantació de biblioteques arreu del Principat ha estat una de les tasques de govern més importants des de que es va instaurar el sistema de partits. Actuació que ha estat molt ben rebuda per la ciutadania. Fins al punt, que en molts casos, aquesta acceptació ha desbordat als mateixos polítics. I s’han hagut d’ampliar horaris més enllà dels previstos inicialment per atendre la demanda pel que fa a punts de lectura i l’atenció personalitzada

Des de les biblioteques universitàries fins les biblioteques de barri, passant pels bibliobus, la Biblioteca ha esdevingut un espai de connexió amb el coneixement i si segueix aquesta projecció esdevindrà en un centre de dinamització cultural, és a dir el centre neuràlgic de la Cultura tal com apuntava la UNESCO no fa molts anys.

[@more@]

Tot i el gran nombre de serveis que ofereixen i l’acceptació que tenen, em pregunto molt sovint, si l’Administració ha tingut en compte el manteniment de les infrastructures i els llocs de treball que s’han generat.

A la inauguració d’una obra pública com és el cas d’una Biblioteca, tothom s’hi apunta, és una esdeveniment mediàtic i propagandístic. Ara bé, i el manteniment? És una acció que quasi ningú se n’adona.

Poso fil a l’agulla en aquesta qüestió després d’haver observat en nombroses ocasions com l’Administració no té massa cura de les obres que realitza. I no les té perquè el manteniment representa a vegades una inversió econòmica molt més gran que la realització de l’obra i no té tampoc una repercussió mediàtica.

Sense anar més lluny, l’excessiva burocratització de tot l’entramat de l’Administració impossibilita canviar una bombeta si aquesta no està pressupostada, per posar un exemple verídic, tot i que sigui un cas extrem. I és que l’experiència em fa pensar el pitjor

Però aquest cop m’agradaria equivocar-me i pensar que l’Administració ho té tot lligat. Ho espero i ho desitjo, però ho escric com a element de reflexió i ho faig en veu alta.

I és que el manteniment d’unes eines per descobrir i endinsar-te a través del coneixement no es pot mesurar en euros, sinó en cultura.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.